طهران، شارع وليعصر(عج)، شارع توانير، حي نظامي كنجوي، زقاق هفت بيكر(٨)، شارع نظامي كنجوي، بناء رقم ٣٣، مؤسسة بيمه اكو للتعليم العالي، جامعة علامة طباطبائي، الطابق ٦، الغرفة ٦٠٧، اللجنة الإيرانية للغة العربية وآدابها، الرمز البريدي ١٤٣٤٨٦٣١١١

نوع المستند : علمی - پژوهشی

المؤلف

سازمان سمت

المستخلص

لاشک أن المجتمع البشري ومنذ القديم کان يعاني من مشکلة عدم التوازن بين مصادرها وحاجاتها وهذا أدي به إلي أن يسلک طرقا للحصول علي ما يسدّ الفراغات المتواجدة في حياته عبر التکسب والامتهان. إنّ قضية المهنة والانشغال بها تحتلّ موضعا مهما في تخطيط استراتيجية الحياة الفردية والاجتماعية وبما أن الظروف والملابسات التي تحيط ببني الإنسان تجعله في أصعب المآزق من حيث الخيارات المتوفرة له ولا يمکن إعادة التجربة في الکثير منها فلابدّ من محاولة استغلال الفرص المتاحة والاستفادة منها. وفي هذا المجال فإنّ خرّيجي الجامعات وبعد إکمال دراستهم يواجهون شحة الفرص المهنية التي تناسب اختصاصاتهم وشهاداتهم وقد تؤدي هذه المعاناة إلي مستوي الإحباط والشعور بالخسران لدي الخريجين تجاه الفترة الدراسية التي قضوها في ذلک الحقل العلمي. فيرمون باللائمة أحيانا علي المجتمع والأخري علي فرعهم واختصاصاتهم الدراسيين وثالثة علي نظام التخطيط والبرمجة في المجتمع. إن هذا الأمر يبدو أکثر سخونة بالنسبة إلي بعض الفروع والاختصاصات الجامعية کاللغة العربية في غير وطنها. فخريجو أقسام اللغة العربية من الجامعات الإيرانية يعانون من هذه الشحة باحثين عن مجالات مهنية تنسجم مع دراستهم وتساعدهم علي التکسب بلقمة العيش وهل هناک علاقة بين المناهج التعليمية لهذه اللغة في الجامعات الإيرانية وهل يمکن تطويرها لتصبح أکثر مواءمة وتناسقا مع المجالات المهنية الشحيحة لها؟ وهذا ما نريد أن نتوسع فيه خلال هذا المقال.

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية

عنوان المقالة [Persian]

فرصت های شغلی فراهم شده برای فارغ التحصیلان رشته زبان و ادبیات عربی و لزوم هماهنگی آموزشی با نیاز های آن

المؤلف [Persian]

  • masoud fekri

samt

المستخلص [Persian]

بی‌‌گمان جامعه بشری از دیرباز از مشکل نابرابری میان منابع و نیازهای خود رنج برده و این امر سبب گشته است تا در صدد پیمودن راهی برای به دست آوردن چیزی باشد که شکافهای پدید آمده در زندگی خود را از طریق کسب و کار بر طرف سازد. موضوع شغل و حرفه در ترسیم راهبرد زندگی فردی و اجتماعی جایگاه مهمی دارد. شرایط و اوضاع حاکم بر انسانها او را در تنگنای انتخاب گزینه‌های قابل دسترس او قرار می‌دهد که در بسیاری از آنها امکان تکرار تجربه و آزمون وجود ندارد. لذا باید برای بهره گرفتن از این فرصتها تلاش نمود. در این زمینه فارغ‌التحصیلان دانشگاهها پس از پایان دوران تحصیل با کمبود فرصت‌های شغلی مرتبط با تخصص و مدرک ایشان روبرو می شوند. و گاهی این چالش آنها را به سرحد سرخوردگی و احساس زیان نسبت به دوران تحصیلی که در رشتة خاصی گذرانده‌اند، می‌کشاند و گاهی سرزنش را متوجه جامعه و گاهی رشتة تحصیلی و گرایش آموزش خود می‌نمایند. و گاهی هم آن را نشأت گرفته از نظام برنامه‌ریزی جامعه می‌دانند. این موضوع در خصوص برخی رشته‌ها و گرایش‌های دانشگاهی همچون زبان و ادبیات عربی در غیر محیط اصلی آن از شدت بیشتری برخوردار است. فارغ‌التحصیلان گروههای عربی در دانشگاههای ایران از کمبود فرصت شغلی رنج برده و به دنبال عرصه‌های شغلی هستند که با تحصیلات آنان سازگاری داشته و آنان را در بدست آوردن درآمد مورد نیازشان،‌ یاری رساند. پرسش اساسی آن است که آیا میان روشهای آموزشی این زبان در دانشگاههای ایران با فرصت‌های شغلی مرتبط با آن سازگاری وجود دارد؟ و آیا می‌توان با متحول ساختن این روشها سازگاری بیشتری با عرصه‌های شغلی پدید آورد؟ این موضوعی است که در این مقاله به آن پرداخته شده و کوشش شده است با طبقه‌بندی موردی شغل‌های مرتبط به تبیین چگونگی بهره‌گیری از این فارغ‌التحصیلان در زمینه‌های شغلی پرداخت.

الكلمات الرئيسية [Persian]

  • فرصت های شغلی
  • گروه زبان عربی
  • هماهنگی آموزشی
  • فارغ التحصیلان